12,8 % от населението в България или всеки осми човек

...
 12,8 % от населението в България или всеки осми човек
Коментари Харесай

Всеки осми у нас страда от бъбреци

 

12,8 % от популацията в България или всеки осми човек (около 700 000 - 750 000 души) страда от бъбреци. Близо 90% от засегнатите са с бъбречна непълнота. 3800 са пациентите на хемодиализа. За тях са основани 84 профилирани центрове в страната.

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е международен проблем за публичното здраве с неподходящи последствия от бъбречна непълнота и преждевременна гибел. То визира почти 195 милиона дами по света и сега е осмата водеща причина за болестност и смъртност при дамите.

Според статистиката 10% от популацията по света страда от ХБЗ, като всяка година се диагностицират нови 250 000 пациенти. Много от тях не подозират за съществуващо бъбречно увреждане.Честотата му нараства с увеличение на възрастта и съответните съпътстващите болести.

При дамите процентът на засегнатите е към 12,9 - 13,8%, при мъжете - 17,1%. Важно значение имат сателитните нефропатии, пикочните инфекции и бъбречните аномалии, изясняват лекарите.

Световният бъбречен ден се празнува от 2006 година Инициативата е на интернационалното сдружение по нефрология и интернационалната федерация на бъбречните фондации.

Връзката сред затлъстяването и бъбречната непълнота е двупосочна, по тази причина и затлъстяването като международна пандемия ще докара до увеличение на болните с бъбречна непълнота, сочат прогнозите. Причините са няколко - застаряване на популацията, непрекъснатото увеличение на диабетиците, хипертониците и болните със затлъстяване./ fakti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР